Huawei magyar közösség

Huawei magyar közösség

Képernyőbe épített ujjlenyomat olvasó:

Hogyan működik, milyen mobilokban látható?

2018. november 23. - Dominiiik

A képernyő alatti ujjlenyomat olvasó 12 hónapon belül minden mobilban ott lesz. Vajon miért??

A Mate 20 Pro, OnePlus 6T, Xiaomi Mi 8 Pro mind tartalmazza a képernyőbe épített ujjlenyomat olvasót, de hogyan is működik és miként fog fejlődni az elkövetkezendő időszakokban?


Míg az iPhone át pártolt a FaceID hez és inkább az arc/szem beolvasásával próbálnak áttöréseket elérni, addig nagyon sok Androidos telefonnál még mindig a fingerprint ID a legalapvetőbb belépési pont - emellett elég jól tartják a lépést az arcfelismerős rendszerrel.

A Huawei elsősorban a Mate 20 Pro, és a testvér telefon Honor Magic 2 -ben használta ezt a módszert. A MateRS készüléknél is megtalálható a beépített ujjlenyomat olvasó ami "nagy innováció a technika részéről, de sajnos nem működik olyan jól a készülékben." Nem a Huawei volt az első telefon aki piacra dobta a képernyőbe szerelt szkennert, ugyanis a Vivonak a Nex S telefonjában már viszonylag rég megtalálható.

Optikai vs Ultrahang

Az eddigi (hagyományos) ujjlenyomat olvasók optikai szkennerek. - ezek fényt használnak hogy megvilágítsák az ujjad, majd fotókat készítsenek és összehasonlítsák az elmentett fotókkal.

A képernyő alatti olvasó ultrahanggal működik az optikai helyett. - az ultrahanggal sokkal részletesebb képeket tudunk elérni.

Könnyen lehet hogy egy beépített szkenner lesz már a jövőre megjelenő Samsung Galaxy S10-ben is, ami 2019-re lesz esedékes.

Az információkból ítélve, ez a szkenner lehetne a harmadik generációs Qualcommhoz tartozó ultrahangos szkenner, amit először 2015-ben mutattak be a Snapdragon SenseID becenéven.

Erről több információt is hallhatunk egy korábbi decemberi videóban.

 

Az ultrahangos szkennerek sokkal pontosabbak mint az optikaiak, épp ezért sokkal biztonságosabbak is.

A szenzor második generációjánál a Qualcomm abban próbálta fejleszteni a technológiát, hogy az olvasó képes legyen szennyezett, zsíros felületet is beolvasni.

A jelenlegi ultrahang át tud hatolni az üvegen (felül 800 µm mikrométeren) és fémen (felül 400 µm mikrométeren), szóval elképzelhető hogy az újabb generációk képesek lesznek áthatolni vastagabb anyagokon is.

Nem a Qualcomm az egyetlen név az ujjlenyomat olvasó szenzorok körében; Synaptic egy másik gyártó, akiknek a technológiájuk a Xiaomi Mi 8 Pro -ban található meg. (ClearID néven a Synaptictól) Csak úgy mint a korábban említett Vivo készüléknél.

A Synaptic egy vállalat amely folyamatosan fejlődik a számítás és a mobil technológiában is, már több mint 30 éve. Ők találták fel az első számítógépes érintési felületet, és az iPod görgető felületét. Ezt a megoldást használja több mobiltelefon is.

Még több a legújabb ujjlenyomat olvasókról

 

Tudjuk hogy a Huawei azt mondta, hogy ez az ujjlenyomat olvasó tartalmaz egy 10 szintes dinamikus nyomás érzékelőt (dps) hogy javítsa a pontosságot. A Kínai gyártó azt is elmondta, hogy ezzel a módszerrel 30 százalékkal gyorsabb lehet az ujjlenyomat beolvasása a Mate10 hez képest.

Sok Mate 20 Pro bemutatóban mondják hogy ebben a készülékben van a legjobb ujjlenyomat olvasó - jól reagál és pontos. Az előző Mate 10 RS Porsche Designhez képest sokat fejlődött. Amit megjegyeztünk, hogy egy ideig el tart a képernyőbe épített olvasó beállítása, mivel engedélyezni kell hogy tudja olvasni az ujjlenyomatot.

 A OnePlus 6T ujjlenyomat olvasójának, csak úgy mint a Huaweinek egy kicsit bonyolult a beállítása, ahogy engedélyezni kell a szenzort a részletek feldolgozásához, de a használati élmény és a gyorsaság így is elképesztő - majdnem annyira mint egy fizikai ujjlenyomat olvasón.

OnePlus elmondta "A kiválasztott színes fényt tesztelték, a legpontosabb és a legidőtállóbb technológiának ítélték, több 300 ezer érintés haladt át rajta és nem mutatott elhasználódást."

 

 (forrás: https://www.pocket-lint.com/phones/news/huawei/146063-in-display-fingerprint-readers-how-do-they-work)

A bejegyzés trackback címe:

https://huaweikozosseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8614380990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása