Huawei magyar közösség

Huawei magyar közösség

HUAWEI MATE 20 PRO TESZT

2018. november 18. - WasdMan

huawei-mate-20-pro-teszt-_20.jpg

Dizájn

 

Mate 20 Pro mindkét oldalán Gorilla Glass 5-ös üveget kapunk, az elején notch-os kijelzővel, a hátlapon pedig négyzet alakú tripla kamera elrendezéssel. Erről még én sem tudom eldönteni, hogy szép-e, de az biztos, hogy egyedi és összetéveszthetetlen.

Az üvege mindkét oldalon ívelt, kézben fogni nagyon kellemes és nem mellesleg van is súlya, a hozzánk került kék modell hátlapja ráadásul textúrált, ami picit csúszósabbá teszi, de a piros bekapcsológombbal nagyon menő az összhang, nekem legalábbis nagyon tetszik.

A fém keret jobb oldalán még a hangerőszabályzókat kapjuk, fent a zajszűrő mikrofon és az infra port található, a bal oldal üres, alul pedig a két mikrofont, a két nanoSIM tálcáját és az USB Type-C portot találjuk. Érdekesség, hogy a hangszórót az USB port mögé építették, a beszédhangszóróval kiegészülve sztereó hangzást kapunk, a hangzás zászlóshoz híven minőségi, dinamikus, ezzel mindössze annyi a probléma, hogy vezetékes töltés közben az alsó hangszóró hangja tompul.

A Mate 20 Pro az első a vállalat kínálatában, amely megkapta az IP68-as vízállósági tanúsítványt. Ami még hiányozhat, az az ujjlenyomat-olvasó. Nem veszett el, csak átalakult, ugyanis a kijelző alá integrálták. Ha a kijelző fölé viszem a kezem, akkor egyből megjelenik a szenzor helye, megérintem a kijelzőt és pillanatokon belül felold. Vizes kézzel sajnos ez sem működik. Feltűnhet, hogy a notch is nagyobb a P20 Próhoz képest, ez azért van, mert a Mate 20 Próba 3D-s arcfelismerő rendszert építettek, itt is megtalálunk egy dot projektort, ami infravörös pontokat vetít az arcunkra, így a mobil sötétben is gyorsan, pontosan működik, azonban vízszintesen sajnos ez sem ismer fel, ezt egyelőre sem a Huawei, sem az Apple nem oldotta meg.

Itt nekem csak annyi a szokatlan, hogy mindkét feloldás az előlapon van, a kijelzőbe került ujjlenyomat-olvasó egy jó irány lehet, de szerintem a 3D-s arcfelismerés mellé a hátlapi ujjlenyomat-olvasó jobb lett volna.

Kijelző

 

Az előlapon egy 6,39 hüvelykes, QHD+, vagyis 1440 x 3120 pixel felbontású OLEDkijelzővel fogunk találkozni, ami ugyebár a széleken ívelt. Ennek dizájnbeli szerepe van csak, edge funkcionalitás nem kapcsolódik hozzá.

mate-20-pro-teszt-_4.jpg

Az OLED-ből adódóan van lehetőség Always On kijelző funkcióra, illetve bekapcsolhatjuk a sötét témát is, ami üzemidő szempontjából nem hátrány.

A kijelző minőségben abszolút hozza a prémium kategóriától elvárhatót, a maximális fényerő, a betekintési szögek nagyszerűek, a színek élénkek, de nincsenek túlszaturálva, egyszóval kellemes ránézni. A színhőmérsékletet természetesen itt is lehet állítani.

Szoftver

 

Ha áttérünk a szoftverre, akkor a Mate 20 Prónál Android 9.0 Pie alaprendszerrel és EMUI 9.0 felülettel fogunk találkozni. Az alaprendszer elhozta magával a natív notch támogatottságot, illetve többek között a gesztusvezérlést is, azonban az EMUI is hozott magával újdonságokat, amelyekről érdemes beszélni.

A felületen sokat nem lehet variálni minden évben, tehát a kezelése hasonlítani fog az elődmodellekéhez, az EMUI 9.0 ennél a készüléknél leginkább kamerában hozott újdonságokat, azonban van egy új menüpontunk, a Digitális egyenleg. Ez így sokat nem mondhat, de ha azt mondom, hogy iOS 12 és Képernyőidő? Maga a funkció itt is hasznos lesz, de ezt egyértelműen az iOS-ből vették át, itt is azt látjuk, hogy milyen appot mennyi ideig használunk, valamint hányszor oldjuk fel a telefont, de korlátozni is tudjuk magunkat vagy éppen a telefon tulajdonosát.

Az asztali mód mostantól vezeték nélkül is működik, nem kell kábel, csak egy Miracast támogatottságú tévé, amire WiFi-n keresztül rá lehet csatlakozni és így elérhető az asztali mód is, a telefon használható touchpadként, de bluetooth perifériák csatlakoztatásával könnyebben navigálhatunk, produktivitás szempontjából hasznos funkció lehet.

mate-20-pro-teszt-_9.jpg

A rendszer ezen kívül nagyjából ugyanaz, a témázási lehetőség ugyanúgy megvan, extra appok tekintetében megtaláljuk itt is a Microsofttal közösen fejlesztett offline fordítót, a Bookingot, az Ebayt és a Facebookot, ezeket persze lehet törölni, ha nem szeretnénk őket.

Hardver

 

A Mate 20 és a Mate 20 Pro lettek az elsők, amelyek megkapták a Huawei 7 nanométeres Kirin 980-as rendszerchipjét, amiben egy 8 magos CPU, egy Mali-G76 MP10-es grafikus gyorsító és két db. NPU található. Memóriát tekintve hazánkba a Mate 20 Pro 6 GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel lesz kapható, a bővíthetőségről pedig a Huawei kisebb méretű nanoSD kártyája fog gondoskodni, ami 90/60 MB/s sebességre lesz képes és 64/128/256 GB-os kiszerelésben kerül majd a piacra.

Benchmarkokban jóval több pontot kapott a korábbi Huawei mobiloknál, azonban egy iPhone XS-t még mindig nem győz le, hiába, az iOS optimalizációban még mindig jobb. Androidos berkekben jelenleg első helyen áll és a két hét használat is ezt igazolta.

Játékok szempontjából nincs semmi, amivel ne birkózna meg, kiválóan, akadásmentesen fut az Asphalt 9, a GTA San Andreas és minden más, kisebb-nagyobb hardverigényű játék is, mindennapi használat során nem ért semmilyen atrocitás, kiválóan használható készüléket köszönthetünk.

Adatkommunikációban kétsávos WiFi, Cat.21-es LTE, Bluetooth 5.0 és NFC is jellemzi, tehát a mobilfizetés is működik.

Kamera

 

Az előlapra egy 24 MP-es szenzor került, a szoftverben van HDR mód is, így kiégő háttér esetén a szoftver kompenzál, illetve előlapi portré esetén van lehetőségünk változtatni a háttérmosás formáját, láthattok lentebb egy szívecskéset, így érthetitek, miről beszélek.

A hátlapi kamera az, ami igazán érdekes, itt ugyanis megtört egy hagyományt a Huawei. Eddig a másodlagos kamera egy monokróm egység volt, most azonban ezt lecserélték széles látószögűre.

Kamerák:

  • 40 MP, f/1.8 fő kamera (ua. mint a P20 Próban) – jobb felső
  • 8 MP, f/2.4 OIS telefotó kamera (új egység) – bal alsó
  • 20 MP, f/2.2 ultra széles látószögű kamera (a monokróm helyett) – jobb alsó

A Leica együttműködés természetesen itt is megjelenik. A képek teljes méretben Google Drive mappánkban találhatók.

Az elsődleges és a telefotó lencsével 3x-os optikai, 5x-ös hibrid és 10x-es digitális zoomra vagyunk képesek, köszönhetően az AI stabilizálásnak kézből is tudunk kiváló, zoomolt fotókat készíteni. A széles látószögű lencsét 0,6x-os zoommal jelölik és megmondom őszintén én nem bánom a monokróm lencsét, ugyanis jó fényviszonyok mellett elképesztően jól működik, nincs halszem effektus, nem torzít teret, egyszerűen csak többet látsz. Ez ráadásul nem csak erre jó, ugyanis akár 2,5 cm-ről is tudunk éles makró fotókat készíteni és ha megnézitek a képeket, szerintem elég meggyőzőek.

Újdonságokat szoftveresen is fogunk találni, igaz, hogy videóban 4K@30FPS-revagyunk továbbra is képesek, azonban vannak effektek, mint az MI szín, ami arra jó, hogy videónál kizárólag az ember színes, minden más fekete fehér, de adott a videóbeli háttérhomályosítás is, így portrévideókat is készíthetünk.

Amit a P20 Pro tudott, azt tudja a Mate 20 Pro is, tehát van itt is este mód is, éjszaka is készíthetünk éles, látványos képeket, de kaptunk egy víz alatti módot is, így a gombokat használhatjuk a kamerafunkciók elérésére.

Akkumulátor

 

A Mate 20 Próba egy 4200 mAh-s akkumulátor került, ami a 7 nanométeres chipsettel kivételesen jó üzemidőt biztosít, én kivétel nélkül mindig csak kétnaponta töltöttem a telefont. Elsődlegesként használtam a mindennapjaim során, nem a kijelzőidőre mentem rá, de a 6 óra mindig megvolt, takaréklángon, alacsonyabb fényerővel persze több is kihozható belőle.

Ami viszont nagy szám, az a TÜV Rheinland által is jóváhagyott 40W-os gyorstöltés. A gyári töltő 30 perc alatt 70%-ra tölti fel nulláról a készüléket, kevesebb mint 1 óra alatt pedig teljesen fel tudjuk pumpálni, de ha nincs csak mondjuk 15 perc időd, akkor is tisztességes mennyiséget tudsz visszatölteni és a legjobb, hogy a mobil eközben nem melegszik jelentősen.

A Mate 20 Pro lett az első Huawei vezeték nélküli töltéssel, bármilyen Qi-s paddal 15W-tal lehet tölteni a mobilt, ami viszont érdekes, hogy a telefon fordított töltést is támogat, tehát ha van egy S9-ed vagy egy iPhone 8-ad, ami támogat vezeték nélküli töltést, bekapcsolod a funkciót, hozzáérinted és a Mate töltőpadként adja át az energiát, így ki tudod segíteni egy barátodat a bajban.

Verdikt

 

A Huawei Mate 20 Pro a Mate 10 Próhoz és a P20 Próhoz képest is sokat fejlődött, IP68 szerint vízálló, QHD+-os a kijelző, gyorsabb, hatékonyabb processzort, nagyobb akkut, sokkal gyorsabb töltést és vezeték nélküli töltést kapott, illetve kamerákban is változott, ami szerintem jót tett neki funkcionalitásban.

A bejegyzés trackback címe:

https://huaweikozosseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7114378906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása